Magazín

Očkování psů 3.díl - Nadstandardní očkování psů

Očkování psů 3.díl - Nadstandardní očkování psů

Mimo zákonem povinné pravidelné očkování proti vzteklině a doporučená očkování proti psince, parvoviróze, parainfluenze, infekční hepatitidě a leptospiróze lze psy nadstandardně očkovat proti infekční brochitidě, koronaviróze a  lymské borrelióze, které se u nás mohou také vyskytovat. Ojediněle se může vyskytnout také tetanus či dermatofytóza.


Proč nadstandardní očkování?

Mimo zákonem povinné každoroční očkování proti vzteklině a doporučená očkování proti psince, parvoviróze, parainfluenze, infekční hepatitidě a leptospiróze lze psy nadstandardně očkovat proti koronaviróze (C), infekční laryngotracheitidě, tetanu či lymské borelióze (B). Rozhodnutí, zda proti těmto onemocněním chce majitel svého psa očkovat, záleží zcela na něm a důvody pro jednotlivá očkování jsou uvedeny u jednotlivých onemocnění. Mezi nejčastější z těchto onemocnění patří infekční brochitida, koronaviróza, lymská borrelióza. Ojediněle se vyskytuje také tetanus či dermatofytóza.

Nadstandardní očkování dospělých psů

Ať už byl pes nadstandardně očkován od štěněte, nebo až v dospělosti, mimo tetanu je u všech nadstandardních vakcinací nutná revakcinace vždy 1x ročně.

Infekční bronchitida

Infekční bronchitida se přenáší kontaktem s nakaženým psy či jejich sekrety. Mezi symptomy patří suchý až záchvatovitý kašel a dávení. Intranasální vakcína podávána formou tekutiny aplikovaná na nosní sliznici účinkuje až 9 měsíců. Očkování je doporučeno pro psy, kteří často chodí mezi spousty dalších psů – např. na výstavy, cvičáky či pobývají v hotelích pro psy. Způsobuje ji bakterie Bordetella bronchiseptica.

Koronaviróza (C)

Koronaviróza je závažné akutní průjmové onemocnění virového původu. Vyskytuje se především u štěňat do dvanácti měsíců, především ve velkých chovech a útulcích. Onemocnění se přenáší trusem infikovaného jedince. Nejvíce vnímavá jsou štěňata ve věku 6-9 týdnů.  Na trhu jsou účinné inaktivované vakcíny, které se aplikují právě v tomto období. Po první vakcinaci následuje revakcinace za 3-4 týdny a dále vždy po jednom roce.

Lymská borelióza (B)

Lymská borelióza je bakteriální onemocnění přenášené především klíšťaty. Hlavním symptomem je kulhání v důsledku postižení kloubů. Vakcinace proti lymeské borelióze je vhodná především v oblastech, kde je zvýšený výskyt tohoto onemocnění a především u psů, kteří se často pohybují v lese, nebo jejich majitelé odmítají pravidelné preventivní ošetření proti klíšťatům. Psy lze očkovat od 3 měsíců věku.